Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miből és hogyan készülnek a székelykapuk?

2009.02.04

A fafajta megválasztása és a stílusjegyek egyaránt fontosak, legalább annyira, mint a fa kezelése és az elkészítés folyamata.
Ebből adódik, hogy a kiváló minőségű és elérhető közelségben megtalálható faanyagokat részesítették előnyben eleink, melyet érdemes követnünk ma is. Az ácsmester segítségével olyan pozitív kisugárzású kerti díszítő elemhez juthatunk, amely hosszú évtizedekig fogja ékesíteni a Feng Shui kertünket.

A kapukat főleg jó minőségű cserefából, tölgyfából, ritkábban fenyőfából készítettek.
A kapulábak vastagabban, megmunkálatlanul hagyott alsó végei kerültek jó melyre a földbe, s ez a kedvezőbb súlyeloszlás miatt állékonyabbá tette a kapukat. Udvarhelyszeki, sóvidéki kapufaragók beszelik a kapuállításról: »... Fekszik a földön a kapu, s egyetlen szakembernek, az ácsnak az irányításával elhelyezkednek, főleg a koszorúfa, kontyfa mentén. Onnan kell emelni ...mikor aztán az ácsmester vezényel: hó-rukk, he-rupp! –egyet-egyet emelnek, s amikor olyan magasságig emelik, a karmagasságon felül, akkor támaszokat tesznek, hogy vissza ne zuhanjon, ha esetleg megcsúsznék valami. Azt a támaszt addig bennebb teszik, s emelik addig, amíg függőleges helyzetbe kerül a kapu. ...

A cikk a FengShui-Kert.hu oldalon folytatódik >>>

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.