Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barack

Első kapcsolatom a barackkal Lakitelken volt. Nagyszüleim kertjében ízletes Gönci magyar kajszi termett. Remélem találok régi fotót, hogy megmutathassam a fákat.

Minden nyáron ott nyaraltam. Érett a zamatos barack, nekem pedig napi dolgom volt, hogy összekapkodjam a fák alól a gyümölcsöt. Életemben annyi barackot nem ettem, mint ott. Íze mai napig a számban van.

Lekvárfőzés

 

Érzem a lekvár illatát, amit Nagymamámmal együtt főztünk.

Előző nap leszedtük a barackot, ami hűlt a pincelejáróban másnap reggelig.

Még nem virradt, amikor mosni, magozni kezdte, én pedig a reggeli kakaó, lekváros kaláccsal történő elfogyasztása után csatlakoztam hozzá.

Kettévágtuk a barackot és a vízbe hullott a mag, nagyot csobbanva. Néha csendben dolgoztunk, néha mesélt régi történeteket. Szerettem hallgatni.

Feldaraboltuk a barackot, vagy szitán törtük át, vagy daráltuk, attól függően, hogy mennyire volt érett.

A pépet hatalmas lábasokban a sparhelten, kiszolgált gyümölcsfák adta tűz fölött főztük. Lassan, nagyon lassan, vigyázva, le ne égjen, mert ha odakap, jaj, vége a lekvárnak is, lábasnak is... Folyton kavargatni kell az édes nyalánkságot, aminek ha jó érett volt a kajszi, csak 30 % volt a cukor, amit hozzá adott.

Egy fél csomag szegfűszeg, kanálnyi őrölt fahéj... Pikáns és feledhetetlen ízű baracklekvár.

Pár éve sikerült miniben kikísérleteznem azt a mennyei ízt... Egy üveggel sem maradt télire...

Barack lap

Prunus armeniaca L , azaz a Kajszibarack és a Prunus persica, azaz az Őszibarack rendszertanáról, morfológiájukról, ökológiai igényeikről, termesztésükről, ápolási munkáikról, fajtáik, károsítóik, kórokozóik, növényvédelmük, gyümölcs betakarításának módja és gépei, gyümölcs feldolgozása, fa hasznosításáról, barack a művészetekben, barackos receptek.

Faiskolákat csak abban az esetben tudok elhelyezni, ha egy-egy fajtáról releváns információval bírnak.

E-mail-ben küldött linkeket nem tudok felvenni az adatbázisba.

Médiaajánlat: www.regioweb.hu/index.php

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.